Stap 1 Financieringsbehoefte

Je hebt uitgaven die je nu of in de komende periode moet doen. Deze uitgaven zijn gedekt met inkomsten, maar die worden pas later op je rekening bijgeschreven. Denk aan een fonds dat zijn bijdrage geheel of gedeeltelijk uitbetaalt na realisatie van je project. Of een podium dat je uitbetaalt na het geven van de voorstelling. Of je hebt een werk verkocht, maar de koper betaalt jou pas wanneer jij het werk oplevert.

Je hebt dan een tijdelijke behoefte aan financiering om deze uitgaven te kunnen voorschieten, in afwachting van daadwerkelijke ontvangst van je inkomsten. Zo’n financiering noemen we een overbruggingsfinanciering. Hoe financier je dat? Welke financieringsbronnen zijn voor jou relevant?

   Actie Denk na over je financieringsbehoefte!

   Schrijf voor jezelf het volgende op:

   1. Stel voor jezelf vast waarvoor je geld nodig hebt.

   2. Op welk moment heb je het geld precies nodig? Kijk naar de planning en probeer aan te geven op of omstreeks welke datum (of data) dat het geval is.

   3. Becijfer wat je financieringsbehoefte is. Breng de benodigde investering voor de overbrugging van de periode in kaart. Maak daarbij een onderscheid tussen investeringskosten (eenmalige kosten, bijvoorbeeld voor de aanschaf van zaken) en exploitatiekosten (kosten die te maken hebben met de uitvoering van activiteiten). Je hebt hiervoor verschillende soorten begrotingen: de investeringsbegroting en de exploitatiebegroting.

   Voor deze stappen kan je ook gebruik maken van ons digitale ondernemingsplan!

   Cookiegebruik

   Ik accepteer Nee, liever niet