Wil je meer weten over het doel en gebruik van de Culturele Financieringswijzer? Lees dan onder de startbutton verder.
Wil je direct beginnen met de Culturele Financieringswijzer, klik dan hier:
Welkom op de Culturele Financieringswijzer van Cultuur+Ondernemen. Op deze website vind je een overzicht van financieringsmogelijkheden voor kunstenaars en creatieven in Nederland. Ben jij fotograaf, choreograaf, schilder, schrijver, filmmaker, beeldhouwer, ontwerper, performancekunstenaar of oefen je een ander creatief beroep uit? En heb jij geld nodig voor je
Financiering vinden en werven is maatwerk en vraagt om doorzettingsvermogen. Er zijn heel veel financiers die ieder hun eigen voorkeuren en wensen hebben. En die ook vanuit verschillende waarden en motieven handelen. Met de Culturele Financieringswijzer helpen we je om de voor jou meest geschikte en best passende
Echter, inzicht hebben in welke financieringsbronnen en -vormen er zoal zijn, bepaalt maar voor een deel het succes. Andere zaken spelen ook een belangrijke, misschien wel belangrijkere rol, bijvoorbeeld:
Dit zijn allemaal zaken die we een voor een behandelen. We adviseren je stap 1 tot en met 6 in chronologische volgorde door te nemen.
Je kunt je op de Culturele Financieringswijzer ook door voorbeelden van andere kunstenaars laten inspireren. Kunstenaars die hun project of culturele onderneming succesvol hebben gefinancierd. En er zijn ook tools op de site te vinden waarmee je je
Bij iedere stap vind je opdrachten. De antwoorden vormen de bouwstenen voor jouw financieringsaanvraag.
Heb je toch nog vragen of loop je ergens vast? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.
Wanneer je op zoek gaat naar financiering voor je idee, project of culturele onderneming betreed je automatisch de culturele financieringsmarkt. De illustratie hieronder laat zien hoe deze eruit ziet.
Als kunstenaar of als creatieve ben je (samen met culturele instellingen) onderdeel van de vraagzijde (links) op de culturele financieringsmarkt. Aan de andere kant, de aanbodzijde (rechts), bevinden zich de financiers. Die kunnen op hun beurt in publieke en private partijen worden verdeeld. Vragers (jij) en aanbieders (de financiers) ontmoeten elkaar in het midden: op de marktplaats. Ieder met hun eigen waardenpropositie en doelstellingen:
Kijk ook naar de onderstaande video voor extra achtergrond en inhoud over wat er net is behandeld.
Realiseer je goed: het is tweerichtingsverkeer. Zonder financiering kun jij als maker je ambities niet realiseren. Omgekeerd hebben financiers aansprekende en inspirerende projecten van makers nodig om hun eigen ambities, wensen en beleid waar te maken.
In principe zijn er veel financieringsbronnen en -vormen beschikbaar. Welke dat zijn, staat hieronder.
Je kunt de financieringsbronnen en -vormen grofweg onderverdelen in twee soorten:
Bekende voorbeelden van exploitatiefinanciering zijn:
Een bekend voorbeeld van balansfinanciering is bijvoorbeeld een lening. Over de verschillende financieringsbronnen en vormen later meer.
Eerst nog wat informatie over de succesfactoren voor het werven van financiering. Want het financieren van je idee, project of culturele onderneming is niet alleen – helaas is dat een hardnekkig misverstand! - een kwestie van het vinden van de juiste financier of financieringsvorm. Natuurlijk is inzicht in en bekendheid met financiers en hun financieringsmogelijkheden van belang. Daar proberen we met de Culturele Financieringswijzer dan ook aan bij te dragen. Maar er is meer: succesvol geld mobiliseren gaat in de kern – dit klinkt misschien gek - niet om geld, maar om het bewerkstelligen van een match tussen jouw doelstellingen en die van een (of meerdere) financier(s). Anders gesteld: als je goed bent in het enthousiasmeren van financiers voor je idee of project en kunt komen tot een match, is geld een gevolg. En: jij als maker bent ongetwijfeld de beste ambassadeur die het meest overtuigend kan uitleggen waarom in jouw project moet worden geïnvesteerd.
Wat zijn de belangrijkste succesfactoren om de kans op financiering van jouw idee, project of onderneming zo groot mogelijk te maken? We gaan er stapsgewijs met je door heen.
Stap 1: dat je concreet kunt omschrijven waarvoor je financiering zoekt - je idee dus.
Stap 2: dat je goed weet wat de toegevoegde waarde is van je idee, waarom en voor wie je een aantrekkelijke waardenpropositie kunt creëren. Denk hierbij niet alleen aan je directe doelgroep, maar ook aan andere mensen, bedrijven of organisaties waarvoor jouw project van waarde kan zijn. Daartussen kunnen – mogelijk onvermoede – toekomstige financiers zitten van je project.
Stap 3: dat je precies weet wat je financieringsbehoefte is, wanneer je het geld nodig hebt en dat je de begroting goed kunt onderbouwen.
Stap 4: dat je je goed oriënteert op de financieringsbronnen en -vormen die op de culturele kapitaalmarkt beschikbaar zijn.
Stap 5: en daaruit een keuze maakt – oftewel: je financieringsmix samenstelt.
Stap 6: en dat je goede nazorg pleegt.
Cultuur + Ondernemen wil u een goed werkende website aanbieden. Om dit te kunnen doen, plaatsen we cookies op uw computer. Bekijk onze privacy verklaring voor meer informatie.