Dossier Residencies

Inhoudsopgave

Als kunstenaar is het fijn en inspirerend om soms voor een periode in een andere omgeving aan je project of idee te kunnen werken. Residencies bieden deze mogelijkheden, in binnen- en buitenland. Wat is een artist-in-residence? Hoe vind je een residence die bij je past? En hoe financier je een residence-periode?

Wat is een artist-in-residence?

Een artist in residence is een kunstenaar of creatief die wordt uitgenodigd om tijdelijk een woon- en werkplek te betrekken los van hun bekende omgeving. Dit geeft hen de gelegenheid om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of tentoonstellingen voor te bereiden. Soms staat ook het ontmoeten van andere culturen, kunstenaars, materialen of leefomgevingen centraal.

Sommige artist-in-residenceprogramma's worden opgezet door culturele instellingen. Andere programma's zijn door gespecialiseerde fondsen opgezet als onderdeel van een uitwisselingsprogramma. De relatie tussen de 'bewoner' en de gastheer is vaak een belangrijk aspect van een programma. Soms zijn de tijdelijke bewoners betrokken bij een lokale gemeenschap door het geven van presentaties, workshops, of samen te werken met lokale kunstenaars of het grote publiek. Andere locaties zijn juist afgelegen, om geconcentreerd te kunnen werken en te reflecteren.

Hoe vind je een residence?

Residencies zijn er in verschillende vormen, voor verschillende disciplines en in binnen- en buitenland.

De website Platform Werkplaatsen biedt kunstenaars in een bundeling van een groot aantal residencies in Nederland en Vlaanderen. Op hun website kan je residencies zoeken op basis van de naam, de locatie of de gewenste techniek.

Via TransArtists van Dutch Culture heb je toegang tot een omvangrijke internationale database van residencies. Dutch Culture heeft dit netwerk zorgvuldig opgebouwd. Met alle residencies zijn duidelijke afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten. Per residency kan je zien wat wordt betaald door de host van de residency en welke kosten je zelf moet betalen. Ook kan je zien hoe lang je in de residency kan verblijven en wat er in die tijd van je verwacht wordt. Sommige residencies stellen geen kaders voor de duur van de periode en de beoogde artistieke invulling of productie, bijvoorbeeld in de vorm van een afsluitende presentatie. Andere residencies hebben een specifiek doel: een kunstwerk, expositie, workshop, samenwerking of andere specifieke opdracht.

  De International Support Index is een gids voor professionals, organisaties en consortia die werkzaam zijn in de creatieve industrie en hun werkpraktijk internationaal willen positioneren. De gids biedt een overzicht van Nederlandse fondsen, subsidies, residencies en andere regelingen die kunnen helpen of ondersteunen bij het realiseren van verschillende internationale ambities.

  Postacademische opleidingen

  Een bijzondere categorie van residencies in Nederland vormt een viertal postacademische opleidingen voor met name de beeldende kunst. Zij voorzien in een residence voor de duur van de opleidingsperiode.

  Jan van Eyck Academie
  De Jan van Eyck Academie in Maastricht stelt residencies beschikbaar voor kunstenaars, (fashion) designers, curatoren, fotografen, architecten, schrijvers en critici. De periode voor een residence is 6 of 12 maanden. Het doel van de Jan van Eyck Academie is om de makers van deze disciplines op de korte en lange termijn de ruimte te bieden hun talenten te verkennen en te verbeteren. Dit gebeurt in de praktijk door te maken, te leren en elkaar te inspireren. Voor meer informatie over de selectieprocedure kan je terecht bij Jan van Eyck Academie.

  De Ateliers
  Organisatie De Ateliers biedt kunstenaars ruime ateliers in Amsterdam voor een periode van 2 jaar. Als kunstenaar heb je hier heel veel vrijheid. Je mag je eigen werktijden bepalen en het pand is 24 uur per dag open. De werkplaatsen bieden mogelijkheid tot het werken met hout, metaal, kunststoffen, analoge fotografie en geluidsgeïsoleerde ruimtes. Aan het einde wordt ook de mogelijkheid geboden je gemaakte werken tentoon te stellen. Ook biedt De Ateliers de mogelijkheid tot huur van een kamer in Amsterdam. Voor meer informatie en aanmelding voor de selectierondes kan je De Ateliers raadplegen.

  Europees Keramisch Werkcentrum
  Sundaymorning@ekwc (Europees Keramisch Werkcentrum) in Oisterwijk biedt kunstenaars werkruimtes die geschikt zijn voor bewerking van keramiek, hout, metaal, gips en glazuur. Specialisten zullen je begeleiden bij het uitvoeren van jouw projectplannen. Deze ruimtes en begeleiding worden aangeboden voor periodes van 12 weken. Om in aanmerking te komen voor de beurs moet je een academische opleiding hebben genoten en minimaal 2 jaar als onafhankelijke professional aan het werk zijn. Voor meer informatie en aanmelding voor de selectierondes kan je Sundaymorning@ekwc raadplegen.

  Rijksacademie
  De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam richt zich op het ontwikkelen van talent in de beeldende kunsten. Zij selecteert en faciliteert toptalent en biedt de geselecteerde kunstenaars een platform voor verdere ontwikkeling en verdieping van het werk. Ook presentatie van het werk en aansluiting op het internationale netwerk maken deel uit van het tweejarige residency-programma. Voor veel oud-residents heeft een verblijf aan de Rijksakademie geleid tot hun internationale doorbraak.

  De Rijksakademie biedt circa 50 kunstenaars een residency-plaats voor maximaal 2 jaar met als doel ruimte te bieden voor onderzoek, experiment en productie. Naast faciliteiten als een eigen atelier, werkbudget en stipendium is er een onderzoeks- en productie-infrastructuur. Er is geen vast programma, overheersende stijlopvatting of ideologie. De Rijksakademie biedt tijd, mensen en mogelijkheden.
  Meer informatie en aanmelding voor de selectierondes vind je op de website van de Rijksakademie.

  Financiering voor residencies

  Residencies bieden hun faciliteiten en vormen van begeleiding doorgaans geheel of gedeeltelijk kosteloos aan. Dat kan je zien als een vorm van financiering in natura. Soms verstrekken ze een budget voor materiaal- en productiekosten of zelfs een tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud. Veel residencies vragen ook om een eigen bijdrage of gaan ervan uit dat je bepaalde kosten, zoals bijvoorbeeld de reiskosten, voor eigen rekening neemt. Voor dat deel zal je dan zelf voor een passende financieringsmix moeten zorgdragen.

  Er bestaan enkele regelingen voor het financieren van een residence:

  • Bij Fonds Kwadraat kan je een lening aanvragen om een residence te bekostigen. Denk er wel goed over na of je maandelijkse lasten het toelaten om een lening aan te gaan.
  • Bij het MondriaanFonds kan je de regeling Bijdrage Gastateliers aanvragen.

  Meer informatie voor het realiseren van een financieringsmix vind je bij de financieringsroute het realiseren van een idee of project.